06.09.2008

Radiodager, triumf og tragedie

Vebjørn Tandberg (Foto: NTB/Scanpix/Scanpix)

STOLT GRÜNDER: Vebjørn Tandbergs liv var denne radiofabrikken.

Foto: NTB/Scanpix/Scanpix

Lørdag 30. august er det 30 år siden radio-gründeren Vebjørn Tandberg fra Bodø tok sitt eget liv.

Historien om Tandberg og hans liv med fabrikken er en historie om triumf og tragedie.

HØR: Historien om Tandberg Reporter: Knut Folkestad

Navnet Tandberg vekker garantert minner om lytting til Barnetimen, og de første fargebildene på tv.

Gammel radio (Foto:Styrk Fjærtoft Trondsen/NRK)

FOLKEKJÆR: Selve radioapparatet, Sølvsuperen.

Foto:Styrk Fjærtoft Trondsen/NRK

Radioingeniøren fra Bodø, født 1904, bygget sine egne radioer allerede i gymnastiden. Han utdannet seg ved NTH i Trondheim, og dro videre til hovedstaden.

- Heldigvis tok jeg Chevroleten og kjørte til Oslo. Der tok jeg inn på hotell og leide meg et par små kontorer i sentrum, sa Vebjørn Tandberg i et av mange intervjuer med NRK.

En genistrek

På 40 kvadratmeter startet radiogründeren produksjonen av to høyttalere og radioen Tommeliten. Året var 1933, og Tandberg hadde en visjon: Radio til hele folket.

Det personeide firmaet vokser raskt, men krigen setter en effektiv stopper for utbredelsen av radioapparatene til nordlendingene. Men det er da Vebjørn Tandberg gjør sin genistrek. Tyskerne gir ham lov til å produsere radioer, så lenge de ikke legges ut for salg.

Radiodager

Ved krigens slutt har Tandbergfabrikken flere tusen apparater klare for et sulteforet radiofolk. Vebjørn Tandberg vant alle radiokjøpernes hjerter med sin entusiasme.

- Folk får ikke det de ber om, men det som Tandberg har funnet ut at de behøver! sa han selv.

Alf Prøysen og Torbjørn Egner (Foto:NRK/Arkiv)

BARNETIMEN: Navnet Tandberg vekker garantert minner om lytting til Barnetimen. Her Alf Prøysen og Torbjørn Egner.

Foto:NRK/Arkiv

Fabrikken produserer etter hvert båndopptakere og senere tv-apparater. På det meste har bedriften 3.100 ansatte, og Vebjørn Tandberg regnes som en foregangsmann på områder som feriedager, sykeforsikring og pensjon. Fabrikken var Tandbergs barn og familie, sier tidligere ansatte.

En ensom mann

- De fleste som jobbet der, hadde nok inntrykket av at det var "han far" som gikk rundt på fabrikken, sier Arnfinn Aleksandersen.

Han får følge av Tove Gjerdrum.

- Det er dere som er min familie. Dere er min baby, sa Vebjørn. - På mange måter var han nok en ensom mann, tror jeg, men han var en veldig fin person, sier Gjerdrum.

 

Tandbergs Radiofabrikk (Foto: Erik Thorberg / NTB/Scanpix)

FABRIKKEN: Vebjørn Tandbergs liv var fabrikken, og sammen med den gjennomgikk han triumf og tragedie.

Foto: Erik Thorberg / NTB/Scanpix

- Det er en menneskerett å få være alene, sa Tandberg, som levde som en asket. De eneste gledene han unnet seg, var store badefester i representasjonsboligen i Oslo. Uten alkohol, men med enorme mengder bløtkake til gjestene. Favorittdansen jenka jallet gjennom store spesialbygde høyttalere som var bygget inn i bassenget.

Nedturen begynner

Etter hvert kommer tyskerne, japanerne og amerikanerne på banen. De har samme teknologi, men muligheten til å produsere i mye større målestokk. Norge blir et lite land i verden, og Tandbergfabrikken sliter med omstille seg. Det samme gjør Vebjørn Tandberg med sin lederstil. Når selskapet i 1972 tvangsfusjoneres med konkurrenten Radionette, må de også få hjelp av staten og industrifondet.

 

Vebjørn Tandberg (Foto: NTB/Scanpix/Scanpix)

TOK SITT LIV: Da Tandberg Radiofabrikk gikk konkurs i 1978, fikk det fatale følger for Tandberg, som begikk selvmord samme år.

Foto: NTB/Scanpix/Scanpix

- Jeg mistet både bestemmelsesrett og påvirkingsrett, sa Vebjørn Tandberg om den perioden.

Selv mente han at hans erfaring var noe av det viktigste han satt igjen med etter et langt liv.

- Hva hjelper det at ungdommen springer dobbelt så fort, hvis de springer i feil retning, undret Tandberg.

Stoppet strømper

Tandberg er nå 67 år, og pensjonist. Men han følger livsverket sitt tett. Med staten med på laget blir det fullstendig kulturkollisjon. Økonomisk går det også på stumpene løs. Bedriften taper fire millioner kroner i måneden, i følge næringslivsavisene. Vebjørn Tandberg velger å fortrenge det hele, på sin helt spesielle måte.

- Jeg slo av radioen og tv-en og satte meg til å stoppe strømper, fortalte Tandberg.

Radiotaushet

Vebjørn Tandberg går ut av styret, og en dag får han også et brev fra administrasjonen på fabrikken, om at han ikke er ønsket på besøk i sine gamle lokaler.

 

Tandberg Radio (Scanpix)

SEPTEMBER 1941: Norge under tysk okkupasjon, Radioapparater beslaglegges i Oslo. Fra innleveringsstedet, gymsalen på Møllergata skole. Oversiktsbilde av salen med radioapparater av mange fabrikater. Logoer på eskene, bl.a fra Tandberg Radio, Telefunken, Radionette.

Scanpix

- Han ble veldig ulykkelig. Det var nesten ikke til å tro, for Tandberg var jo en sånn suksesshistorie. Og det var det jo også for Vebjørn Tandberg, sier tidligere ansatt Tove Gjerdrum.

Dagen etter at han fikk brevet om at han er uønsket på sin gamle arbeidsplass, 31. august, 1978, tar Vebjørn Tandberg sitt eget liv. Det var nesten ikke til å unngå, sier hans kollega Arnfinn Aleksandersen.

- Vi som jobbet der, og som kjente ham som vi gjorde, kunne si på forhånd at den dagen han ble nektet adgang til sitt livsverk, til sitt barn, så ville han ikke leve lenger.

Radiofabrikken gikk konkurs tre måneder senere.

Kommentarer (19)

Delta i diskusjonen her. Vis alle
Det er fali det
Skrevet av Ørnulf

Joda, Ludvig er sikkert en hyggelig kar, men det er alt for mange her i landet som Ludvig som vet å sette bremsene på eller å si at ting er "fali" uten at det er foretatt en eneste undersøkelse om ideene faktisk lar seg gjennomføre.... Ellers må man iallefall sørge for at ideene kverkes fortest mulig! slik synes jeg det gikk for Tandberg også. Tandbergs histore og tragiske avsluttning forteller vel hvordan staten ikke bør røre seg inn i næringslivet. Jeg opplevde en gang å få avslag på en støtte/etableringssøknad til det offentlige som jeg IKKE hadde sendt inn enda..... Nå har jeg flyttet fra Ludvig sitt fylke og prøver igjen.... vi får se hva som hender......

Nuvel.
Skrevet av Tore Bekkedal

Nå bør det vel for ordens skyld sies at Tandberg Radiofabrikker ble fullstendig skakkjørt av ingen ringere enn Vebjørn selv: Han overvurderte grovt markedet for farvefjernsynsapparater, og bygde en hel fabrikk - en stor investering! Når NRK sjaltet over så var det fryktelig mange som ikke byttet. Så en Ludvig eller to på styret til Tandberg kunne nok ha hjulpet i den retningen.

Innen staten kom inn i bildet var det soleklart at T. R. var på vei mot konkursen, og også Norsk Data (Solan Gundersen-firmaet over alle!) som tok over en del av T. R. måtte gi opp, og firmaet ble solgt ut igjen, med rungende tap.

Staten gjorde ingen andre feil enn å gå inn i et dødsdømt konkursbo - jeg tror ikke man kan si at de framskyndet kollapsen på noen måte.

Tandberg klarte simpelthen ikke å holde tritt med markedets utviklinger i moderne produksjonsmetoder som tillot en minking av prisen, men produktene deres var, og er - blant annet i form av Tandbergs simpelthen genialt konstruerte videokonferanseutstyr - av en eksepsjonelt høy kvalitet.

tandberg
Skrevet av rolf johnsen

Jeg synes Vebjørn Sandberg er en av tidenes største industrikjemper i Norge,tror ikke han tok sitt liv,hadde vært fint om politiet burde se på saken på nytt

Det er mange som har skyld i Tandbergs død
Skrevet av John Magnus Strand

Det er mange som har skyld at en av norges største gründere tok sitt eget liv - svært mange i Det norske arbeiderparti og Ap-reggjeringen som styrte da. Inn i styret kom Finn Lied og Jens Christian Hauge, og førstnevnte har jo i senere i intervju media innrømmet at Tandberg Radiofabrikk ikke var konkurs og at de behandlet Vebjørn Tandberg svært stygt. Det at de måtte tvinges til å ta over Radionette, var en stor økonomisk risiko bl.a. fordi Radionette hadde dårligere produkter. Dette er dessverre ikke den eneste gründeren som Ap har knekt - har dessverre skjedd med flere andre - kan også nevne Birger Hatlebakk som startet som nyutdannet siv. ing i en brakke på NTH og startet Glamox basert på egne patenter og Moxy for produksjon av dumpere. Han ble også frarøvet sitt livsverk og døde som en bitter og knekt mann på sykehjem utenfor Molde. Norge er ikke et land for grundere - hvis du skal bli rik i Norge må du starte butikk og hotell.

SV: Det er mange som har skyld i Tandbergs død
Skrevet av Tore Bekkedal

...og RadioNette lagde ikke *dårlige* produkter, de lagde *rimelige* produkter. På spissen: Tandberg var for disponenten, og RadioNette for sekretæren.

Tandberg-ting *var* virkelig dyre. Og man fikk det man betalte for - i fleng. Men TRs høye prisnivå bidro i stor grad til deres kollaps når det kom en storm av plastikk-dritt som var "bra nok", ofte til en brøkdel av prisen.

SV: Det er mange som har skyld i Tandbergs død
Skrevet av Tore Bekkedal

Å påstå at Norge ikke er et land for gründere er bare tøv. I teknologisektoren kan Tomra, REC, Mycron, og Norsk Data nevnes rent på sparket. Arbeiderpartiet hadde en historie på vellykket å redde industrifirmaer på konkursens rand igjennom søttitallet; det påvirket nok denne beslutningen - som nok i ettertid kan sies å ha vært bortkastet energi.

Tandberg gikk konkurs og fortjente det på grunn av en serie dårlige tekniske og forretningsmessige beslutninger og en manglende evne til å fornye seg. Staten prøvde å hjelpe, men firmaet sto ikke til å redde. Norsk Data gikk i 1979 inn i Tandberg, men det ble en kulturkræsj av dimensjoner.

Noen bør skamme seg
Skrevet av Bendik

Jeg husker et program på NRK for noen få år siden, hvor ansvaret kom ganske godt frem. Det var noen av de mektigste toppene i det norske arbeiderparti og fagbevegelsen som tok livet av Tandberg, både fabrikken og mannen! Tvangsfusjonen med Radionette var ikke for å redde Tandberg, men Radionette. De som tok over styret og kastet ut mannen er de som burde skamme seg.

Hvorfor tok staten over?
Skrevet av Gruttle

Kan noen forklare, eller linke til en artikkel som forklarer Statans inngripen i Vedbjørn Tandbergs fabrikk? Har funnet mange artikler om fabrikken, men den viktigste delen, der Vedbjørn blir fratatt sin eiendom, beskrives kun med et par setninger.

Var Norge for sosialistisk til at noen enkeltperson kunne eie en fabrikk alene? Ble alt inndradd, som etter revolusjonen i Russland i 1917? Eller gjaldt dette kun Tandberg? Gjorde Statan dette fordi den hatet Tandberg, eller for å redde Radionette?

Vær så snill og svar. Jeg elsker slike radioer, og har nesten 10 stykker av forskjellige slag. Fra Haugtussa til Sølvsuper 12 og et fargefjernsyn. Må vite hvorfor dette skjedde.

SV: Noen bør skamme seg
Skrevet av rolf johnsen

Enig,noen fra Arbeiderpartiet sto bak

SV: Noen bør skamme seg
Skrevet av Henrik

Jada! Bare skyld på Ap - det er jo de som har skylda for alt her i verden...

SV: SV: Noen bør skamme seg
Skrevet av Tk

Ja det er mye sannhet i det!!

SV: Noen bør skamme seg
Skrevet av Det frie ord

Det som skjedde med Tandberg var sosialisme. Det uvesen vår nåværende finansminister er fører for. Et bunnløst hat mot den individuelle tanke. En dypfølt forakt for frihetstrangen ethvert mennenske er født med, og som sosialismen dreper med barnehage fra dag 0 og en gang gjennom SV-barnehagen, SV-SFoen og SV-skolen som resulterer i tanketomme idioter som ikke kan noe annet enn å be om penger fra staten etter evt. eksamen, fordi ethvert initiativ er fratvunget dem, da initiativ kan medføre at man tenker på egenhånd, uten staten, noe som er forbudt.

SV: SV: Noen bør skamme seg
Skrevet av Per

Feil i teksten jeg ser du har bytett frp med SV i teksten. Da blir det nok riktig

SV: SV: Noen bør skamme seg
Skrevet av Georg

Jeg synes det er helt fantastisk at det finnes mennesker som deg i Norge. At det går an å komme med så mye tull og tøys - og så upassende i denne tragiske konteksten! Tror du at Norge hadde vært så mye fremme i oljeteknolologi etc. uten statens medvirkning? Tror du at du ville vært særlig fri uten staten som beskytter av rettigheter og velvære? Idiot!

SV: SV: SV: Noen bør skamme seg
Skrevet av Den frie tanke

Kos deg med din åndsfattigdom, Georg. Norge er ikke så langt fremme som du innbiler deg. Dessuten var det en en sta texaner som fant opp Norges første steinolje. Nordmenn hadde allerede pakket og reist til sine trygge sosialdemokratiske hjem, tre uker i forveien. Det har du vel for lengst glemt. Det passer vel ikke inn i din snever politisk korrekthet... Som så mye annet.

Trist det som skjedde med Tandberg
Skrevet av John

For noen år siden sto jeg ved graven til Vebjørn Tandberg i Bodø og kunne ikke unngå å tenke tilbake til 60 tallet og på Tandberg apparatene vi hadde hjemme da jeg var ung.Jeg arvet en Sølvsuper 8 som fungerer den dag i dag og som som jeg lytter til nå og da. Jeg håper at de som sendte det brevet og andre ting som de sa til Vebjørn direkte har hatt det vondt i årene etter han døde.

SV: Trist det som skjedde med Tandberg
Skrevet av Helt enig

....og langt inn i 70 tallet hadde Tandberg den beste lyden og kvalitet,har en tv som heter Tanra...28 tommer 16/9 format som virker ennå,vil ikke bytte mot flatskjerm på en stund,litt treg i oppstarten men det er bare å slå neven i den så er den oppe å går,bedre bilde enn lcd-skjerm.

Radiohistorie
Skrevet av Sølvsuper

Det er vel ingen som så til de grader har satt sine spor i norske hjem som Tandberg. "Alle" hadde Tandberg og alle visste om de kjente radioapparatene. Apparatene fra Bodøværingen har formidlet mange minnerike øyeblikk.

ex radio/TV forhandler
Skrevet av Ragnar

Dobbelt tragisk blir dette, fordi konkursboet ble gjort opp omtrent i balanse. Hvorfor skulle ikke Tandberg lykkes i Norge - som Nokia i Finnland? Staten/Industrifondet kjørte knallhardt - absolutt ikke visjonært. Like sørgelig var avslutningen på Simonsen Elektro, som hadde den tidens fremste mobiltelefoner!! Heldigvis er det lettere å få kapital i dag - se på SEVAN Marine!

Siste: Nordland

Bildegalleri Nordland

Søk levert av

Bildegalleri Nordland

NRKnyheter.no

NRKsport.no

Siste: Nordland

Topplister - Skatt

Sjå topplistene for alle fylke, kommunar og postnummer.

Distrikt

Ansvarlig redaktør Bjarne Andre Myklebust - Opphavsrett NRK © 2008 - Kontakt NRK